Sayfalar

23 Ekim 2011 Pazar

La Pianiste (The Piano Teacher) 2001


İlk blog yazısı olarakAvusturyalı yönetmen Michael Haneke'nin en sevdiğim filmi olan ''Piano Teacher'' ile başlamanın isabet olduğu kanısındayım ve başlıyorum. (so cool :p )
Film bütünüyle  Erica Kohut isimli, Viyana'da annesi ile birlikte yaşayan, kırlı yaşlarda bir piyano öğretmenini konu alıyor. Filmin konusu, kurguları veya çekim açılarının yanında Isabelle Huppert'ın oyunculuğu da  insanı kalpten vuruyor. Baştan söylemekte fayda var.

KULLANILMIŞ PEÇETE
Erica, Schubert ve Schumann gibi müzisyenlerden ilham almış  konservatuarda piyano öğretmenidir ; kırklı yaşlarına gelmiş olmasına rağmen dominant bir karakter denebilecek annesi ile aynı evde yaşamaktadır. (aynı odada kalıyorlar :/) Hem cinslerine mesafeli ve hoşgörüsüz davranan , ders çıkışları hard core porno dergilerinin satıldığı mağazalara , filmlere giderek hatta röntgencilik bile yaparak yaşayan bu tuhaf kadın muhteşem bir müzisyendir.

FORTE

Olayın en sarsıcı anı Erica'nın Walter ile tanışması ile başlar ve Bay Walter ketum Ericamıza aşık olur. Walter da piyano çalmaya yeteneklidir ancak Erica'dan kendisine ders vermesini ister, uzun bir uğraştan sonra ders almak konusunda Erica'yı ikna eder.
Walter öğretmeninin ilgisini çekmek için elinden geleni yapmaktadır ama Erika kendini bu ısrarcı hatta arsız gence açmamakta direnir. (hiç gülmüyor :D )

ama genç bir erkeğe karşı kadınık tutkularını daha fazla koruyamaz...

Aralarında anlaşılamayan bir ilişki başlar, Erika'nın davranışları değişir ama bir ilişki başlamıştır artık.


ZALİM KADIN , TUTKULU ERKEK

Artık Erika'nın içindekileri dökme zamanıdır, adeta surlarla çevrili bir kale olan Erika artık rol değiştirmeye başlamıştır, Walter'dan  isteiği tek şey: kendini dövmesidir , '' Döv beni Walter, ağzımın ortasına vur, vur bana...' adeta kadın yalvarmaya ve hatta ağlamaya başlamıştır, bu duygularını önce kağıda dökerek daha sonra dile getirerek aktarır sevgilisine, genç adam şaşırır, çıldırır ve öfkelenir; onun hissettiği aşktır , Erica'nın ise onun aşkından çok mazoşist duygularına ilaç olabilecek yumruklarına ihtiyacı vardır.
Walter büyük bir hayal kırıklığı içerisinde kadından nefret eder ve çeker gider.
Tahrik olduğunu fark edince bu onu daha da fazla sinirlendirir ve geri döner, Erica'ya istediğini vermek üzere.


Olayın ardından ilişkiyi kurtarmaya çalışan Erica, Walter'ı yeniden denemeye ikna edebilmek için bulunduğu yere gider ancak artık bunu için çok geçtir, başlamadan bitti de denebilir. 

Film bu şekilde son bulmuyor tabi arada anlatmadığım ayrı bir konu daha var, öğretmen hanımın konser için çalıştırdığı kız öğrencisine cam kırıklarıyla yaptığı komplo teorisi ...ve bu teorinin olumlu sonucu sayesinde konseri kendisi verecektir, konser salonuna gelir kalabalığı görür hatta Walterla bile karşılaşırlar sonra Erica salonu terk eder. 

SON







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder