Sayfalar

8 Şubat 2012 Çarşamba

An American Werewolf in London (1981)




An American Werewolf in London, İngiliz-Amerikan yapımı bir korku filmi, yönetmenliği ve seneryosu John Landis’e ait. Başrolleri  David Naughton, Jenny Augtter ve Griffin Dunne paylaşıyor. Film 1981’de Saturn Award’da En İyi Korku Filmi, Academy Award’da ise Makyajda Üstün Başarı ödüllerini kazanmıştır. Birçok iyi eleştri ve ödül toplamış olan bu film, kült filmler arasında yerini almıştır. Oscar ödüllü makyaj efekleri Ricky Baker’a aittir.
Filmi diğer kurtadam filmlerinden ayıran birçok özellik var, özellikle dönüşüm halinde seyirciyi şaşırtıyor ki, dönüşümün her evresine şahit oluoruz ve David’i (karakteri kendi ismi ile canlandırıyor.) gerçekten de kurt ve adam karışımı bir bedenle görüyoruz. Ayrıca kendi hayatında iyi bir insan olan David kurtadamken iyi duygularından pek de arınamaz. Bu durum da bir çok vampirik filme esin kaynağı olmuştur, mesela; 2000 yılıda çekilmiş bir animasyon filmi olan ‘’Vampie Hunter D’’ den tanıdığımız aşık vampir Meier Link’in   yaşadığı kaosu anımsatır aşık olduğu kadına zarar veremek istemeyişi.
Hikaye Amerikalı iki öğrencinin sırt çantalarını alıp seyahate çıkmaları ile başlar. Londra yakınlarına vardıklarında dolunay vardır, pek de tekin olmayan bir puba giderler. Çıktıklarında ulumalar duyarlar ve yol çok karanlıktır. İçlerinden biri ölecektir, diğerini ise ölmekten beter olacağı olaylar bekliyordur, üşümekle terlemek arasında olan bir insanın canın sıkılması gibi değildir bu, yaşıyordur fakat anormal şeyler oluyordur mesela ölen arkadaşının kanlı bedeniyle iletişim kurabiliyordur, sonra pub sahipleri onun tehlikeli bir kurt adama dönüşeceğini söyleyip duruyordur. Bir de seksi hemşire faktörü var, ona çoktan aşık olmuştur bile. Dolunaya kadar vakti var ama gerçekten de öyle mi? Kabuslarında gördüğü arkadaşı ona çok tehlikeli olduğunu ve bu lanetin sona ermesi için intihar etmesini söylediğindeki gereçeklik payı nedir? David şansını dener ya da cesareti yoktur. Acılı değişim sonrasına kadar pek de umrunda olmaz.

Film müzikleri arasında Creedence Clearwater Revival, Bobby Vinton, Sam Cooke gibi bir çok ünlü sanatçı ve grubun parçaları yer almaktadır.
Film kült klasikler arasında yerini almıştır. Makyaj ve seneryonun yanısıra oyunculukların da oldukça başarılı olduğu bir film.




4 yorum:

  1. Ben bu filmin dvdsini ya da blurayini artık hangisi varsa bütün müzik marketlerde aradım. Ama hala bulamadım :(( Çok da merak ediyorum. Bir de bu yazıyı okuyunca.. İmdaaaat.

    YanıtlaSil
  2. hahaha :D ben görürsem haber veririm.

    YanıtlaSil
  3. DVDsini ben de aramaktayım candır bu film. Aklıma gelmiş bloga ben de ekleyeyim hatırlatma için sağol.

    YanıtlaSil
  4. en sevdiğim 10 filmden biridir. şaka gibi gelecek ama bu filmin dvd'sini yaklaşık 2 sene önce beylikdüzü migros avm'deki d&r dan 3,5 tl gibi bir fiyattan almıştım. :D epey de zengin bir içeriği vardı. şu an ideefix sitesinde satışta gözüküyor. alınabilir oradan

    http://www.idefix.com/Video/tanim.asp?sid=D76PXTWDJL1LNL5PS38B

    YanıtlaSil