Sayfalar

9 Ocak 2012 Pazartesi

Audition /Odishon (1999)



Audition, Türkçeye Ölüm Provası olarak çevrilmiştir.Sert ve bol kanlı filmlerini adamı Uzak Doğu Extreme sinamasının vazgeçilmez ismi, Japon yönetmen Takashi Miike filmidir. Audition’da da yönetmen tarzını bozmaz, kan ve estetiği harmanlar ve izleyicisine sunar. Ben de bir Miike hayranıyım aslında bu en sevdiğim filmi de değil ama içimden bu filmle ilgili bir şeyler yazmak geldi, o zaman filmden biraz bahsetmek gerekirse                     ki filmden çok fazla bahsetmiyeceğim hatta en önemli noktaya kadar değinirsek diyelim,
Aoyama'nın, eşi öldükten sonra yedi yıl boyunca hayatına hiç bir kadın girmemiştir ta ki oğlunun ona çok neşesiz göründüğünü söylemesine kadar, iş yeniden evlenme isteğine kadar varır. Bu durumu en yakın arkadaşına anlatır ve aralarında var olmayan bir film için oyuncu seçme yarışması yapmayı planlarlar, böylece Aoyama yarışma için başvuran güzel kızlardan birisini ayarlayabilecekti, güzel fikirdir ama biraz isteksizce bu işe girer. Yakın arkadaşı Yoshikawa ona bir çok dosya , fotoğraf, öz geçmiş yollar. Aoyama bunlardan sadece bir tanesini ayırır Asami adında sempatik bir kızın öz geçmişidir bu. Mülakat için onu çağırır ve kız adeta büyüleyicidir. Aoyama kıza tutkuyla aşık olur. Onu seçmiştir, yalnızca onu istiyordur ama Asami karanlık bir geçmişe sahiptir, elbet bunun intikamını almak isteyecektir.
Film çok travmatik ve şok edici noktalara gelir, hatta sadistik ve brutal bir hal alır, artık yönetmenin şov zamanıdır.
Hassas bünyelerin pek de hoşuna gitmeyebilir, bir örnek: Film 2000 yılında Roterdam Film Festivalinde gösterime girdiği zaman öfkeli bir kadın izleyici Miike ile karşı karşıya gelir ve ona‘’You are evil!’’ diye bağırır. 
Son olarak bence Miike'nin insanları çuvala koyma gibi bir fatezisi var. :)


2 yorum:

  1. Psikopat bir filmdi :D Dediğin gibi sonlara doğru yönetmen adeta şov yapmakta ve az laf çok iş diyor.

    YanıtlaSil
  2. miikle aynı evde uyumak istemezdim :D

    YanıtlaSil