Sayfalar

17 Ocak 2012 Salı

Un Chien Andalou (1929)



Un Chien Andalou (Bir Endülüs Köpeği),  Luis Bunuel’in ilk filmdir, seneryosu yine Luis Bunuel ve Sürrealist Ressam Salvador Dali’ye aittir. 16 dakikalık, ilk sürrealist , deneysel ve sinema tarihini sonsuza kadar değiştirmiş bir filmdir. Birlikte böyle bir film yapma fikri ve ilhamı birbirlerine gördükleri rüyaları anlatmalarıyla başlamıştır ve bu rüyaları gerçeküstü bir seneryoya dönüştürmüşlerdir ayrıca filmin bir konusu yoktur. Filmin anlatımı rüya gibi akış gösterir , bir biriyle ilşkisi olmayan nesneler ve belirsiz bir zamandan oluşur. Çekimler Pariste gerçekleştirilmiştir. Filmin ana karakterleri Simone Mareuil ve Pierre Batchheff aynı zamanda Dali ve Bunuel’i ve bir çok oyuncu görürüz.
Film bir çok kez edebiyatçılar, film eleştirmenleri, felsefeciler vb. kişi tarafından çözümlenmeye ve verilen mesaj anlamaya çalışılmıştır ama yapılan yorumlar kesinlik kazanmamıştır. Dali film için: ‘’İstenmeyen rüyaların imitasyonu’’ demiştir. Bunuel ise: ''Psikolojik, kültürel, mantıksal açıklamalara imkan vermeyecek düşüncelerin ve görüntülerin sergilendiğini’’ söylemiştir.
Filmin en önemli sahnesi, bir bulutun ayı kesmesini örnek gösterdikleri, bir adamın bilediği ustura ile bir kadının gözünü ikiye ayırma sahnedir. Final sahnesi ise bütçe azlığı nedeniyle tam çekilememiştir. Filmin anlamsızlığını ve bir birnden kopuk sahnelerini düşünürsek bu da bir son sayılır.
Filme soundtrack 1960’da eklenmiştir, onun öncesinde kullanılmış olan müzikleri Bunuel gramafon ile çalmıştır. Müzikleri ise filme yaraşır ağırlıkta Richard Wagner’ın Liebestod’undan alınan ‘’Tristan und Isolde’’ ve iki Arjantin Tangosu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder