Sayfalar

22 Kasım 2011 Salı

Fargo (1996 )



Birbirinden başarılı, hayal güçleri dorukta iki yönetmen, senarist kardeşler. Yaptıkları işlere hayran olmamak imkansız, ilk filmleri ‘Blood Simple’ ile ileride de büyük işler başaracaklarının ip uçlarını en baştan verdiler zaten, hatta marka oldular bile denebilir, ‘Coen Kardeşler’. Şimdi bahsetmek istediğim filmleri ise ‘Fargo’ burada oyuncularından tutun çekimlerine, sertliği büyük bir estetikle sunmalarına kadar her şey kusursuz.
Hatta filmde bir sahneyi resim zannetmişliğim bile var ki aldığı ödüller de haklılığımın ispatı; 69. Akademi Ödülleri’nde En İyi Özgün Seneryo ve En İyi Kadın Oyuncu , Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve BAFTA  Ödüllerini almıştır.(ayrıca bir çok ödülü vardır) 2006 yılında ABD Kongre Kütüphanesi tarafından  “kültürel, tarihi, ve estetik olarak önemli” fimler arasında seçilmiştir ve ABD Ulusal Film Arşivi’nde yerini almaktadır.

Filmi izlediyseniz ve beğenmediyseniz bilemem ama izlediyseniz adamların pek çok şeyi aynı anda başardıklarını göreceksiniz. Zeka ile olanakların harmanı leziz bir film izlemeyenlere tavsiye edilir.
------SPOILER-------
Film ‘THIS IS A TRUE STORY…’’ diyerek başlasa da seneryodan, kurgulara her bir şey Coen Kardeşlere aittir, ancak  kendileri bu hikayeyi yazarken gerçekte olan birkaç olaydan esinlendilerini söylerler. Örneğin, Grimsund’un  suç ve iş ortağını talaş makinesine atarak ortadan kaldırmaya çalışması gibi. Adamlar özellikle kurgulamada dahiler, film akıp giderken olaylara ister istemez şahit oluyorsunuz hatta olayın içine bile giriyorsunuz. Fargo’da da böyle durumlar ve kurgular var mesela yine Grimsun’un polis memurunu beklenmedik bir şekilde vurması ve adamın kafasından oluk oluk kan boşalması ve bizim de olaya saniyesi saniyesine şahit olmamız, arkamızı dönüp ‘ıyy şu sahne geçsin’ deme gibi bir şansımız yok ve harika olan da bu zaten.
Film Jerry’nin bir barda iki tane gangster tipli adamla buluşmasıyla başlıyor, amaçlarını anlamazken -Jerry ezik ve zararsız görünümlüdür- adamların Jerry’den haraç aldıklarını veya madur durumda bırakıldığı bir şeyler yaşattıklarını düşünebilirsiniz. Hatta saf adamı, buluşmaya bir saat geç geldiği için uzun süre azarlarlar, konuya daha sonra girilir ki  bu saf adamın o kadar da masum olmadığı anlaşılır, gangster tipli iki adamdan karısını kaçırıp kadının zengin olan babasından 80.000$  fidye isteyerek tehtid etmelerini ister, fakat Jerry 1.000.000$ isteyecek ve paranın büyük bir kısmını kendi alacaktır. Sebep ise Jerry’nin bu paraya ihtiyacı olması ve kayınpederinin kendisine zırnık koklatmaması. Jerry Minnesota’da araba satıcılığı yapmaktadır ve bu iki adamla çalıştığı yerden tanıdığı bir eski hükümlü sayesinde tanışmıştır.
Üç adam anlaşmalarını yaparlar ve sıradan bir ev kadını olan fidye unsuru evinde tv başında örgü örerken bu kötü iki adam tarafından kaçırılır. Her şey bu masum kadın kaçırıldıktan sonra meydana gelir ve filmin heyecanlı anları başlar, kadını kaçırdıkları sırada yolda arabayla ilerlerken önce devriye gezen ve arabayı durduran  bir polis memurunu  vururlar daha sonra olaya istemeden şahit olan iki kişiyi. O gece üç ayrı kişi öldürülmüştür ve olayı Marge isimli hamile bir polis memuru araştırmaya başlar. Kadın sürekli görevi esnasında bir şeyler yer ve ben izlerken bu kadın bu olayları çözemez demiştim :D ama muhteşem oyunculuğu da beni şaşkınlığa uğratmıştı.Düşündüğümün aksine Marge olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir çok kişinin ifadesini alır ve olayları çözmeye başlar.  
Bu arada Jerry’nin sevgili kayınpederi fidyeyi vermek üzere katillerle buluşmaya bizzat kendisi gider (bu Jerry’nin planlarını fena halde alt-üst edecektir), huysuz ihtiyar katillerden komik görünümü olan Showalter ile otoparkta buluşur, kızını almadan parayı vermek istemez, tartışırlar ve Show onu öldürür, kendisi de çenesinden vurulmuştur, parayı alıp kaçar hatta çıkışını engellemeye çalışan otopark görevlisini de öldürür. Çantadan 1.000.000$ çıkar, Showalter’ın yüz ifadesini bir düşünün. Kendi payları olan 80.000$ ı ayırır ve diğer büyük kısmı ıssız bir yere gömer. Geri döndüğünde Grimsurd kadını öldürmüştür, bu iki katilin (gangstarler katil odular tabi çoktan) arasında anlamsız bir kavga başlar ‘arabayı kim alacak?’ Kaçık arkadaşı dayanamaz ve Showalter’ı baltayla öldürür. Bu arada Marge hala olayın peşindedir Jerry ‘den şüphelenmiştir ve arabayla onun peşinden giderken yol üzerinde katillerin arabasını görür ve bu hamile cesaretli bayan Grimsrud’u görür hem de Showalter’ın kalan parçalarını talaş makinasında öğütmeye çalışırken.. karlar kan revan içindedir :/ hazırlıksız olan Grim silahlı Marge’den kaçarken bacağından vurulur. Sonra polis arabasında katili polis ekibine teslim için götürürken birkaç özlü söz sarf eder: ‘Tüm yaptıkların para için mi?’,’ Birkaç kuruş için mi?’, ‘Bak bu güzel günde buradasın’ gibi.’ Sanki Grimsurd’un gözleri dolmuştur ya da ben öyle hissetmek istedim, bir de hafiften gülümsüyordu galiba.
Sonra ezik adam Jerry yakalanır.

Son sahnede Marge ile sevimli kocası yatakta tv izleyerek konuşmaktadırlar, vahşi doğayla ilgilenen  resim sanatçısı eşi bir eserinin posta pulları üzerinde kullanılmasına karar vermiştir ondan bahsederler ve bir de konu doğacak çocuklarıdır. Cesur polisin huzurlu hayatını görürürz ve film sona erer.
Film bitince aklıma şunlar takıldı; Grimsrud hamile polis bir kadın tarafından vuruldu, tamam tahmin edebiliyoruz bu dev adamı silahla tehdid ederek ayrıca mesafesini koruyarak aracına bir şekilde bindirdi sonra ekibe teslim etti. Sonra adam tutuklu yargılandı vs. Jerry’nin oğluna ne oldu peki ya da 920.000$ a neler oldu, buları bilemiyoruz tabi .


  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder