Sayfalar

8 Kasım 2011 Salı

Princes et Princesses (2000)




Michel Ocelot yönetmenliğinde Fransız yapımı bir gölge animasyon filmi.
Filmde bir grup animasyon yapımcısı kafa kafaya verip eski prens ve prenses masallarını anlatan , karakterlerin silüetten oluştuğu bir gölge animasyon filmi yaparlar. Altı ayrı masal anlatılır, renklerin ve çizimin estetiği  ayrıca konuların akıcı olmasıyla film izlenim esnasında şeker kıvamıyla ağızda hoş bir tat bırakabilir.

La Princesse des Diamants (Prenses ve Elmaslar)

İlk hikaye ,gizli bir saraya büyülenerek tutsak edilmiş bir prensesin kurtarılma hilkayesidir. Prensesin 111 elmastan oluşan, tamamı otların arasına dağılmış olan gerdanlığı kum saati bitmeden önce tamamlayan prens büyüyü bozacak ve prensesi kurtaracaktır ancak sonuncu elması bekçi için saklamaları gereklidir çünkü bu şekilde geçişi sağlayabileceklerdir, tamamlanmış elmas gerdanlığı ise prensese verecek ve sonunda prenses kendisini kurtarabilen bu kahramanla evlenecektir fakat zaman dolduktan sonra kolyeyi tamamyamayan kişi karıncaya dönüşecektir.






Le Garçon des Figues (Genç ve İncirleri)

İkinci hikaye ,Firavun döneminde dürüst genç bir adam Mısır prensesine  kışın ortasında yetişen lezettli bir incir hediye eder ve karşılığında altın alır. Bu olay süreklilik kazanır ve  kötü niyetli kraliyet kahyası genç adama komplo düzenler.


La Sorciere (Cadı)

Ortaçağ Avrupasında kral kızını kötü bir cadının tıktığı mekanik canavar tarafından korunan kaleden kurtaracak ve cadıyı alt edecek  cesur biri ile evlendirme vaadi verir. Bir çok kişi prensesi kurtarma girişiminde bulunur, topla , tüfekle saldırır hatta içeri girebilmek için kaleyi ateşe veren bile olur ama faydasızdır. Sadece bir geç hiçbir girişimde bulunmaz ve sadece düşünür , günlerce prensesi kurtarabilmek için düşünür. Sonunda gider kalenin kapısını çalar ve içeriye girebilir. 







Le Manteau de la vieille dame (Yaşlı Kadın ve Mantosu)

Japonya’da Hokusai  zamanında yaşlı şair bir bayan seyahat etmektedir. Şairin çok pahalı ve namlı bir mantosu vardır, bunu öğrenip kötü niyetle yaklaşan adama şair dersini verir. Adamın sırtında dört bir yanı gezer, saatler süren bir yolculuk yaparlar ve sonunda…


La Reine cruelle et le montreur de Fabulo (Zalim Kraliçe ve Fabulo eğiticisi)
 
3000 yılında zalim bir prenses yaşarmış ve herkese kötülük yaparmış.  Bir gün bir fabulonun ıslık sesi duyar ve bu onu sakinleştirir, çok hoşuna gider. Fabuloyu eğiticisinden satıl almak ister fakat eğitici bunu kabul etmez, iddaya girmeye karar verirler. Prenses gün batımından önce eğiticiyi bulursa eğitici yok olacaktır bulamazsa Prenses eğitici ile evlenecektir. Kraliçenin Mega-Radarından kurtulmak imkansızdır tek yol, kendini öldürmek ya da kraliçenin evine girmektir.


Prince et Princess (Prens ve Prenses)

Fransız bir rokoko bahçesinin görkemi ve zerafeti içerisinde prens ve prenses birbirlerine aşlarını ilan ederler ‘sizi daima seveceğim’,  ‘sizin için her şeyi yaparım’, ‘sizin için yapamayacağım bir şey yok’ ,’siz herkesten güzelsiniz’, ‘sizden daha yakşıklı kimse yok’, ‘birinin beni daha yakışıklı yapma gücü var’, ‘?’ ve prenses prensi öper prens önce bir kurbağaya dönüşür sonra büyüyü bozmak için tekrara öpüşürler bu kez de prenses sümüklü böceğe dönüşür, bir birlerinden iğrenirler, öpüşmede zorlanırlar,   sonra balığa derken gergedana kadar bir çok değişik hayvana dönüşürler, (bir fille bir zürafanın öpüşebilme ihtimalini düşünsenize :D ), öpüştükçe durum devam eder en sonunda prens prenses olur prenses ise prens ve masal burada sona erer.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder