Sayfalar

7 Aralık 2011 Çarşamba

Gentlemen Prefer Blondes (1953)





                                      


 Marilyn Monroe ve Jane Russel’ın başrollerini paylaştığı filmi 1953’ te Howard Hawks yönetmiştir ve seneryo Charles Lederer’e aittir.
Güzel kadınların idolü, erkeklerin rüyası Marilyn Monroe’nun en popüler filmlerinden biri sayılır. Jane Russel ile başrolleri paylaşmek Hollywood’un seksi ikonu Marilyn’i fena halde korkutmuştur  çünkü Jane kendisinden daha tecrübelidir ve Jane’in boyu kendisinden daha uzundur. Filmde bunu aşmış olduğunu hissettiriyor aslında, zaten Marilyn’in üzerine yüklenmiş bir aptal sarışın karakter var (mesela filmde Fransa’daki Avrupa’ya gideceğini söyleyen bir repliği var). Bu durum kendisini geliştirmeyi etkilemişse de güzelliği ve endamıyla (bence) bunları çok geride bırakıyor, eminim izleyici kendisinden de çok iyi bir performans beklemiyor. Film çekimleri esnasında yönetmeni ve ekibi geç kalışları ve psikolojik problemleriyle etkileyip sinirlendirse de Marilyn filmlerini başarıyla tamamlıyor. Aksesuarlar, kıyafetler, göz süzüş ve seksi dudak mimikleri başka bir şeye odakanmayı zaten engelliyor. Yönetmenden kamera açısı  veya senaristten kült bir diyalog bekleyen de yok, bunu efsaneleşmiş olmasından da anlıyoruz, güzelliği sömürülmüş trajik bir kişilik ve geride bıraktığı sarışın, güzel ve aptal kadın kişiliği ile kültleşmiştir. “Diamonds Are a Girl’s Best Friend” filmin konusudur bir bakıma , Lorelei zengin eşin yakışılı erkekten daha önemli olduğunu düşünen güzel bir sarışındır, etrafındaki erkeklerin gözdesi olmasına rağmen çirkin ve aptal bir nişanlısı vardır ve onunla evlenmek ister tabi her zengin avcısı filminde olduğu gibi adamın babası bu kadınla evlenmesini istemez, filmde güldüğüm diyaloglardan biri de şudur ; Evlenmek istediği adamın babası: “Bu kadın seninle paran için evlenmek istiyor” , Lorelei: “Hayır seninle paran için evlenmek istemiyorum”, Evlenmek istediği adam: “Peki niçin evlenmek istiyorsun?”, Lorelei : “Babanın parası için” :D müzikallerde sahneyi paylaştığı en iyi arkadaşı Dorothy ise yakışıklı ve eğlenceli erkeklerle ilgilenmektedir, paranın onun mutluluğu için hiçbir önemi yoktur. Bu iki güzel kadının film boyunca müzikal performansları, Amerika'dan Fansa'ya gemide geçen yol hikayesi ve sonrasında Fransa’da kendilerini bekleyen olayları izlemekteyiz ayrıca bu iki kadın  arasındaki sıkı dostluk ve entrikasız ilişki filmin daha eğlenceli olmasını sağlıyor. Filmin sonunda iki kadın da istediği erkekle evlenir basit bir son ama maceralar komik ve izlenmeye değer.
Lorelei'nin Paris'teki şovu
Dorothy mahkemede Lorelei kılığında
mutlu son.

2 yorum:

  1. Marilyn'ciğimin filmleri hep basit oluyor genelde. Ama onu izlemek o kadar keyif verici ki... Yazıdan anladığım kadarıyla sen de Marilyn hayranısın :) Yanlış mı sezinledim ?

    Jane Russell'ı da kaybettik zaten :((

    YanıtlaSil
  2. Marilyn'i severim tabi ki çok sıcak, samimi bir kadın ayrıca çok acı çekmiş. canım kıyamam ona. :(

    YanıtlaSil