Sayfalar

14 Aralık 2011 Çarşamba

Pink Floyd The Wall (1982)




The Wall İngiliz müzik grubu Pink Floyd’un aynı isimde 1979 yılında yayınlanan The Wall albümü için çekilen uzun metrajlı bir filmdir. Yönetmenliğini Alan Parker üstlenmiş, seneryo Roger Walters tarafından yazılmış ve filmin dahiyane animasyon kısımları Gerald Scarfe tarafından yapılmıştır.
Filmde pek fazla diyalog yoktur, The Wall albümündeki parçaların tamamı film boyunca kullanılmıştır. Baş rol Pink’i canlandıran karakter gerçek hayatında da müzisyenlik yapan  Bob Geldof’dur.
The Wall'da rock star Pink’in hayatı anlatılır. Küçüklüğünden başlayarak evliliği, müzik hayatı yaşadığı travmalar… Küçüklüğünde çevreye karşı kendini korumak adına attığı ilk tuğla ve kendini çepe çevre saran duvara şahit oluruz. Pink çok küçükken babasını 2. Dünya Savaşı’nda kaybetmiştir ve annesi ile yaşar. Şiir yazma meraklısıdır fakat öğretmenlerinden tutun da doktorlara kadar tüm kuralcı insanlar kendisini geliştirmesine engel olmak isterler ve annesi dahil olmak üzere yaptıkları baskılarla Pink’in kendisini İzole etmesine sebep olurlar.Böylece ilk tuğla hamlesine şahit oluruz. Film boyunca bir çok gönderme vardır; eğitim şekli, kurallar, tek tip insan yetiştirme çabaları, Naziler, çıkarcı ilişkiler, uyuşturucu, televizyon, şan şöhet tutkunluğu, savaş,faşizm vb.

İsyan etme ve başkaldırı ile birlikte filmin karanlık ve gerici bir yanı var ama bu aydınlanma yok anlamına gelmez, film sonundaki, karakterin kendiyle hesaplaşma bölümümünden sonra belki de koca duvar yıkılır, ne de olsa Pink Floyd bu duvarı yıkmadan rahat edemez. :D 

Filmde sırasıyla dinlenilen Pink Floyd şarkıları; In The Flesh, The Thin Ice, Another Brick In The Wall-1, The Happiest Day of Our Lives, Another Brick In The Wall-2, Mother, Empty Spaces, What Shall We Do Now (albümde yok), Younges Lust, One of My Turns, Don’t Leave Me Now, Another Brick In The Wall-3, Goodbye Cruel Worls, Hey You, Is There Anybody Out There?, Nobody Home, Comfortably Numb, The Show Must Go On, In The Flesh, Run Like Hell, Waiting For The Worms, Stop, The Trial.


1 yorum:

  1. Pink Floyd gibi bir grup bir daha gelmez bu dünyaya. Tam onlara yaraşır bir film olmuş "The Wall". Bob Geldof'un kaşlarını traş ettiği sahne hala gözümün önünde.

    YanıtlaSil