Sayfalar

16 Aralık 2011 Cuma

The Holy Mountain (1973)



The Holy Mountain’in  yönetmeni, seneryo yazarı ve baş rol oyncusu Alejandro Jodorowski’dir ve Sürreal bir film olma özelliğini taşır. Filmin bütçesi 1.500.000 USD’dir ve o zamanların en yüksek bütçeli Meksika filmidir ama film tamamlandıktan sonra bu bütçenin yarısı kadar harcandığı söylenir.
Sıradan bir giriş yaptım ama bu film hafife alınacak bir film değil, sıra dışı ve çok cesur bir film hatta yetişkin filmi diyebilirim, olgunlaşmamış biri izlediğinde hard disk yanar sonra toparlamak epey zaman alır. Film sürreal olmakla birlikte alışa gelmiş rahatsız edicilkte değil aksine izlerken gülünebilecek sahneler bile var. Bu ‘’ohhh çayımı çorbamı alayım da keyifle izleyeyim’’ anlamına gelmez bence bu gibi filmlerle pek de bir şey yenmemeli karşıyım saygısızlık, filmi yaşamak gerekli kesinlikle tabi biraz da gerilmek işte tam bu esnada Alejandro zaten yardıma koşuyor ya da koşacak.
Film başlarken astrolog tipinde bir adam görüyoruz çırıl çıplak iki kadının kafasını traş ediyor, o sırada sizi izlemeye hazırlıyor da diyebiliriz daha sonra İsa’ya benzeyen bir adam görüyoruz ona The Thief diyorlar sonra onun ucube arkadaşı , The Thief’in köyü denilebilecek bir mekan var, askerler halka saldırıyor ama bunu bir tiyatro oyunu gibi izliyoruz değişik görsel şovlar var, kurşunun deldiği yerden minik kuşların dışarı çıkmaları gibi ya da kan yerine ziftin akması vs. sonra The Thief’in sarhoş edilip bir sürü İsa formu elde edebilmek için kalıbının çıkarılması.Burası biraz komik. Eminim şaşırarak, çok beğenerek ve dehşete düşerek izleyeceksiniz.
The Holy Montain ismi ne alaka? O da ölümsüzlüğü kazanacakları dağ eğer dünyevi şeyleri geride bırakıp o dağı aşmayı başarabilirlerse.The Thief filmin başında gördüğümüz astrolog kılıklı herif: The Alchemist ile karşılaşıyor aralarında husumet geçiyor ve The Alchemist ‘altın ister misin?’ diye sorduğunda The Thief’den ilk ve son konuşmasını duyuyoruz ve birkaç işlemden geçen bok altına çevriliyor sonrasında ölümsüzlüğü kazamnmak isteyen grubun içne katılır. Grupta; The Written Woman, Venüs, Mars, Jupiter,Saturn, Uranus,Neptune, Pluto, gezegenlerinde yaşayan kötü ve zengin kişilerdir. Tüm bu insanların kendi gezegenlerinde neler yaptıklarını tek tek görüyoruz ve sonrasında dağa gitme maceraları ve filmin sonunda yönetmenin yaptığı güzel sürprizi...




2 yorum:

  1. Grotesk bir filme benziyor. DVDsi var mıdır acaba ? Merak ettim. Bu arada screeshotlar bana Salo'yu hatırlattı.

    YanıtlaSil
  2. DVDsinin olduğunu sanmıyorum tabi araştırmak gerekli.Çok farklı bir film Solo gibi tek mekanda geçmiyor,yumuşatılmış Tarkovski filmi denebilir.

    YanıtlaSil