Sayfalar

30 Aralık 2011 Cuma

The Tenant (1976)



 The Tenant Roman Polanski yönetmenliğindeki apartman üçlemelerinden bir tanesidir ki benim en sevdiğim filmlerin başında gelir. Üçlemede baş karakterin ortak noktası apartman ve apartman sakinleri olmasıyla birlikte ayrıca yaşadıkları sosyal izolasyon ve paranoyalardır.
The Tenant gerilim filmi aynı zamanda da bir çok sahnesiyle korku filmi olma özelliği de taşır. Filmin seneryosu Roland Topor’un “Le Locataire Chimerique’’ adlı kitabından alınmıştır.
----Spoiler----
Baş roldeki Trelkovsky karakterini Roman Polanski canlandırmıştır. Trelkovsky Polonya’da doğmuş bir Fransız vatandaşıdır. Oldukça çekingen bir yapısı vardır, giyimi çok sıradan ve eski tarzdadır, Paris’te eski ve tuvaleti olmayan bir daireye taşınır fakat kendisinden bir önceki kiracı  kadın Simon camdan atlayarak intihar etmiştir ve hastanede neredeyse mumyalanmış biçimde yatmaktadır, bu durumu hastanede eski kiracıyı ziyarete gittiğinde görür. O sırada Stella adındaki afetle tanışır (güzel kadın:bir tür Roman Polanski olayı) Simon karşısında Trelkovsky’i gördüğünde büyük bir çığlık atar ve adam için ilk gergin olay başlamış olur. Taşındığı apartmandaki tiplerle karşılaştığında devam eden bir gerginliğe dönüşür bu. Ses yapmamalı, bitki gibi yaşamalı! Komşuları onu sürekli uyarır. Bir önceki kiracı genç kadını apartman sakinleri intihara sürüklemiştir, kim bilir kadına ne eziyetler etmişler ki bu duruma düşmüş, ses yapmamalı, onlarla uyumlu yaşamalı yoksa aynı şeyi kendisine de yaptırmak için çabalayabilirler. Artık hep bu düşüncelerle yaşar. Apartmanın etrafı farklı binalar ve yaşamlarla doludur. Dışarı baktığında karşı pencerede (tuvalette) dikilmiş duran ve hiç gözünü ayırmadan ona bakan insanlar görür, bu süreklidir ve büyük bir gerginlik durumu yaşatır. Daha sonra dairenin duvarında bir delik bulur, pamukla kapatılmış bir delik ,içine bir tane insan dişi sıkıştırılmıştır.Artık aklı oldukça karışmıştır. Başlarda zararsızdır ama zamanla bir çok sıra dışı olayla karşılaşır. Komşularının onu öldüreceğini düşünür ve iyice aklını kaybetmeye başlar ve kendi karakterinden uzaklaşır artık başka bir kimliğe bürünür, kadındır. Film gitgide fantastik bir hal almaya başlar. En etkilendiğim sahne ise artık baskılara dayanamayıp camdan atlayarak intihar etmesi ölmediği için daireye tekrar çıkıp kendini tekrar atmasıdır. Daha sonra başladığı sahneye geri döner ve yine Simon görürürz çığlık atar, tek dişi yoktur.
----spoiler son-----
Flmi izlemeyen biri için uyarı , izleyip bitirdikten sonra bir çok film sıkıcı gelebilir ya da sıkılıp yarıda kapatabilirsiniz çünkü film boyunca Trelkovsky olacaksınız.
                                          Trailer;

                                          Filmden bazı fotoğraflar;
Bir önceki kiracının intihar için atladığı yer

İntihar eden Simon
Trelkovsky'nin karşı binadan gördüğü tiplerden biri.
bazı komşular

Stella ile
sakinleştirici
Trelkovsky, Simon oldu
Apartman sakinleri intiharı beklerken
başlıyor
ölmedi
tekrar!!


filmde olmayan ama manalı bir görüntü (çekim esnasında)


2 yorum:

  1. Polanski candır. Bence apartman üçlemesinin en iyi filmiydi kiracı :)

    YanıtlaSil
  2. katılıyorum, benim de Roman Polanski denince aklıma ilk The Tenant gelir.

    YanıtlaSil