Sayfalar

21 Aralık 2011 Çarşamba

Hilary and Jackie (1998)



Hilary and Jackie, 1998 yılında Anand Tucker tarafından yönetilmiştir.  Seneryo ise Hilary du Pre tarafından yazılan kitaptan alınmadır, ünlü çellocu müzisyen kız kardeşi Jacqueline du Pre ve kendi arasında geçen gerçek hikayedir. Film Türkiye’de  ‘Paylaşılmayan Tutkular’ ismiyle vizyona girmiştir.
Çok küçük yaşta müzisyenliğe başlayan ,birbirlerini çok seven,İngiliz, iki kız kardeş ve muhtemel kıskançlıktır asıl olay, her ikisi de iyi birer müzisyen olacaktı ama en iyi hangisi olacak önemli olan budur işte. Hilary flüt, Jackie ise çello enstürümanlarında uzmanlaşmak ister fakat Hilary,  Jackie’ye göre daha yetenekli ve daha mütevazidir. Bu yeteneği fark eden Jakie ablasını geçmek, daha büyük ilgi kazanmak için elinden geleni yapar. O kadar fazla çalışır ve çabalar ki kardeşini çok geride bırakır ve dünyaca ünlü bir çello virtüözü olur. Hilary müzikten zamanla uzaklaşır, evlenir ve çocuk sahibi olur. Artık mutlu evliliğinin hazzındadır ve ailesine odaklanmıştır. Jakie de piyanist Daniel Barenboim ile evlenmiştir ama kariyeri için savaşır, aslında en çok istediği şeye kavuşmuştur, artık dünyaca ünlüdür ve çok başarılıdır fakat amansız bir hastalığa yakalanır hastalığının adı iste doku sertleşmesi. Bu durum psikolojisinin iyice bozulmasına sebep olur ve kardeşini  kıskanması artık hastalık boyutunu alır ki akıl almaz teklifini duyunca tüyleriniz ürperecek. Hastalık zamanla tüm vücudunu kaplar ve büyük acılar çeker , Jakie 1987 yılında 42 yaşındayken hayatına veda eder.
Jakie karakterini ‘’Breaking the Waves’ten tanıdığımız Emily Watson , Hilary’i ise Rachel Griffiths canlandırıyor. Oyunculuklar muhteşem ve seneryo oldukça sarsıcı.
Filmin trailerı yerine filmi izledikten sonra çok etkilendiğim , Jacqueline du Pre performanslı Sir Edward Elgar eseri videosu ekliyorum.


1 yorum:

  1. Emily Watson varsa bir filmde izlemek zaten gerekir. "Breaking the Waves" performansı unutulacak cinsten değildi :)

    YanıtlaSil